Vlada Republike Srbije, preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije, realizuje program „Moja prva plata“, koji za cilj ima podsticanje zapošlјavanja mladih i rešavanje problema nedostatka kadrova u privredi.

Program će omogućiti da se 10.000 mladih lјudi u Srbiji sa stečenim srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih trideset godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, a poslodavci koji su zainteresovani za učešće prijavljuju se na sajtu mojaprvaplata.gov.rsi posle unošenja osnovnih informacija, objavlјuju konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se korisnici Programa osposoblјavati za samostalan rad. Osposobljavanje će se vršiti po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošlјavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku. Obaveza poslodavaca je da mentor ili lice zaduženo za osposobljavanje jednom mesečno Nacionalnoj službi za zapošljavanje dostavlja izveštaj o realizovanom osposobljavanju.

Prijavljivanje poslodavaca traje do 25. septembra ove godine, a nakon što se kandidati prijave za ove pozicije, sistem će ih sam spajati samo sa onim kandidatima koji svojim kvalifikacijama odgovaraju opisu poslova u okviru otvorenih pozicija.

Poslodavac koji ima do 5 zaposlenih ima pravo da u program uključi jedno nezaposleno lice, onaj koji ima od 6 do 14 zaposlenih ima pravo da u program uključi najviše dva nezaposlena, dok onaj poslodavac koji ima 15 i više zaposlenih ima pravo da u program uključi nezaposlene čiji broj ne može biti veći od 20% ukupnog broja zaposlenih.

Za oglašene pozicije i u skladu sa potrebnim uslovima koje definišu poslodavci, mladi će se prijavljivati od 1. do 15. oktobra ove godine.

Korisnicima sa završenim srednjim obrazovanjem obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 20.000,00 dinara, a korisnicima sa završenim visokim obrazovanjem naknada u iznosu od 24.000,00 dinara. Sredstva će biti isplaćivana direktno korisnicima, preko Nacionalne službe za zapošlјavanje. Pored navedenih iznosa, poslodavci mogu korisnicima da isplate i dodatna sredstva. Doprinosi za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, takođe će biti uplaćeni u skladu sa zakonom.

Osposoblјavanje za rad traje devet meseci.

Sve potrebne dodatne informacije nalaze se na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *