U zaječarskom pozorištu danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 35. Festival mladih pesnika, koji će ove godine biti organizovan virtualno, na internetu, s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju izazvanu virusom Covid-19.

Prema rečima Vladimira Đuričića, direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ ovakva odluka je doneta kako se ne bi preskočio festival koji traje 35 godina, što je retkost u Srbiji. On se zahvalio svima koji su doprineli da pesnički festival traje toliko dugo.

Saša Jelenković, predsednik Umetničkog saveta 35. Festivala mladih pesnika je istakao da se u epidemijama ne može videti ništa dobro ali ono što može uticati na kvalitet festivala i drugih manifestacija jeste uvođenje interakcije putem interneta:

„Mislim da će i budući festivali, kada pandemija prođe, imati neposrednu interakciju sa publikom uz dodatne „online“ sadržaje koji će doneti novu dimenziju percepcije poezije kao umetnosti. Ovogodišnji Festival će imati sve programe na koje smo navikli tokom ovih decenija. Imaćemo svečano otvaranje festivala mladih pesnika, zatim će učesnici festivala čitati po jednu svoju pesmu koju će predhodno snimiti i dostaviti nam materijal putem interneta. Nakon toga sledi proglašenje pobednika festivala kada će predsednica žirija Katarina Pantović pročitati obrazloženje žirija o pobedniku. U emisiji koja će biti montirana od manjih priloga i neće trajati duže od 45 minuta, slediće čitanje pobedničke pesme laureata. Sledeći video sadržaj, biće promocija knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala Luke Boljevića. Pošto smo na predhodnim festivalima navikli na sadržaje kao što su pesnički portreti, biće predstavljeni portreti dvojice istaknutih pesnika Vojislava Karanovića i Dragana Boškovića. Biće umontiran i snimak dobitnika nagrade „Sergije Lajković“, kao i zatvaranje festivala. Takav celoviti sadržaj biće postavljen na sajtu i fb stranici ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, rekao je Jelenković.

Miloš Petković, urednik programa i izvršni sekretar Festivala je istakao da će Konkurs za učešće na 35. Festivalu mladih pesnika „Dani poezije“ biti raspisan i objavljen sutra, 9. septembra, na sajtu i fb stranici zaječarskog teatra i biće otvoren 20 dana, do 29. septembra.

„Propozicije nisu promenjene. Osnovni uslov za učešće je ciklus od 10 neobjavljenih pesama potpisan šifrom koji se šalje na adresu ustanove Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu „Zoran Radmilović“. Pravo učešća imaju pesnici do 30 godina starosti koji nemaju objavljenu knjigu. Prijave je potrebno dostaviti do 29. septembra. Pravo učešća na Festivalu stiče sedmoro mladih pesnika čije radove bude odabrao Umetnički savet festivala, a laureat festivala , kao i predhodnih godina, stiče pravo na objavljivanje knjige“, rekao je Petković.

Program 35. Festivala mladih pesnika biće realizovan u periodu od 15. do 17. oktobra, a snimak festivala naći će se naknadno na sajtu zoranradmilovic.rs. Virtualni festival pratiće štampano izdanje knjige prošlogodišnjeg pobednika festivala kao i zbornik finalista u štampanom obliku , kao dokumenti za arhivu i istoriju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *