Na upravo završenom sastanku, u kabinetu gradonačelnika Zaječara, sa najvišim predstavnicima multinacionalne kompanije “APTIV” (Dablin; Republika Irska) predvođenim Luisom Figueiredom (Portugalija) i Martinom Viliamsom (R. Irska), konačno je, nakon predhodnog dogovora sa kabinetom Predsednika Vučića i odgovornima u Vladi RS i RAS-u, utvrđena dinamika gradnje fabrike, ove kompanije, u Zaječaru.

Definitivno je odlučeno da od starta ovo bude grinfild investicija i da umesto ranije predviđenih 20.000 m2 ukupna površina proizvodnih hala bude 30.000 m2.

Nakon završetka infrastrukturnih obaveza preuzetih od strane republičkih javnih preduzeća i države Srbije, kao i od grada Zaječara, očekuje se, od strane izvođača, angažovanog od kompanije “APTIV”, da gradnju započne najkasnije krajem novembra meseca.

„Rad prve faze (od tri predviđene) fabrike treba očekivati krajem marta naredne godine dok bi obuka prvih upošljenih radnika započela već u ovoj godini u fabrici u Novom Sadu (predhodno je bila planirana u fabrici u Rumuniji ali je zvog pandemije doneta ovakva odluka). Pun kapacitet rada (sve tri faze) i upošljenost svih 2100 radnika očekuje se do kraja oktobra 2021.godine. Današnjim razgovorima i obilasku terena buduće fabrike, u industrijskoj zoni “Zapad”, prisustvovali su i budući direktor zaječarskog “Aptiv”-a gospodin Adorian Ioart (RO) kao i vođa projekta “APTIV – Zaječar” gospodin Boris Milić. Pored ličnog zadovoljstva, zbog dolaska ove multinacionalne kompanije u naš grad, izrazio sam, kao gradonačelnik, zahvalnost u ime svih onih kojima je Zaječar u srcu i koji odavno čekaju jednu ovakvu proizvodnu investiciju, i kompaniji “APTIV” (koja se odlučila za naš grad) i lično Predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji se zdušno borio i zalagao da jedna ovakva fabrika “dođe” u Zaječar“, rekao je gradonačelnik Zaječara Boško Ničić i dodao:

„Ovo je prilika koju odavno čekamo i za koju smo uvereni da će dati “novi život” našem gradu“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *