Oko 29.000 rudara u Srbiji danas obeležava svoj praznik – Dan rudara. Na ovaj dan rudari ponovo podsećaju i zalažu se za bolje uslove, veću zaradu, bezbednost i zaštitu na radu.

U rudarskom sektoru radi oko 29. 000 ljudi, što je povećanje od 11,9 odsto u odnosu na isti period 2019, i čini jednu od okosnica naše ekonomije.

Današnjim praznikom obeležava se 117 godina od poznatih štrajkova u Senjskim rudnicima, u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. Svima je tada skraćeno radno vreme i dobili su besplatno ulje za lampe za osvetljavanje jama.

Prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić, čestitao je rudarima 6. avgust, Dan rudara uz poruku da ih uvek prati dobro zdravlje:

„Svim rudarima Srbije, a posebno timočkim, rudarima RTB-a Bor (sada kompanije Zi Jin), čestitam današnji Dan rudara u želji da ih prati dobro zdravlje, Bog sačuva od brojnih izazova i život podari sreću, radost i blagostanje“, navedo je Ničić na svom facebook profilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *