Na praznik Svetog arhangela Gavrila, Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki g. Ilarion služio je svetu arhijerejsku Liturgiju u selu Koželj nadomak Minićeva.

Iako je ovaj praznik i hramovna slava ali i slava celog sela Koželj, situacija prouzrokovana virusom COVID-19 dovela je do toga da svetoj Liturgiji prisustvuje mali broj ljudi. Oni su sa velikom željom, dostojno i radosno dočekali svog Episkopa jer je ovo prvi put da on dolazi u Koželj. Ujedno, ovo je i prvi put da posle skoro devet decenija jedan Episkop služi u ovom svetom hramu koji zauzima posebno mesto u životima Koželjaca.

Episkop Ilarion je besedeći sve prisutne podsetio na čudesa Svetog arhistratiga Gavrila posebno istakavši njegovu blagovesničku službu kojom ljudskom rodu saopštava radosne vesti još od Starog zaveta, preko začeća Presvete Bogorodice, Vaskrsenja Gospodnjeg do današnjih dana. Takođe, vladika je u besedi istakao da se u današnjim stradalnim vremenima posebno moramo boriti za očuvanje slobode izbora jer upravo je to ono što nas Bogu približava ili udaljava, jer je nama ljudima sloboda darivana Božjim promislom. On je prizvao blagoslov Božji na sve prisutne, moleći se da Gospod podari snage da se ovaj sveti hram obnovi, ali, još važnije, da se u njemu narod što češće okuplja na svetim službama.

Episkop je prelomio kolač sa ovogodišnjim domaćinima, porodicom Dragoslava iz Zaječara, a kolač je za narednu godinu u ime MZ Koželj, preuzeo Gradimir Sokolović iz Koželja.

Episkopu su sasluživali starešina hrama i paroh minićevski jerej Nikola Trifunović i arhiđakon Ilija (Jovanović), sabrat manastira Bukovo. Čtecirali su Staša Jelenković i Zoran Pantić. Liturgiju su svojim pojanjem ukrasili đakon Saborne zaječarske crkve Vuk Jovanović i gospođica Sandra Jelenković.

Nakon Liturgije Gradimir Sokolović je iskoristio priliku da nešto više ispriča Episkopu o selu ali i da pokaže šta je sve važno do sada urađeno te da predstavi planove koje tek treba realizovati u budućnosti. Naročito je izražena želja da se što pre pokrene obnova samog hrama ocenivši da je to jedan od prioriteta sela. Episkop se zahvalio na toploj dobrodošlici čestitavši prisutnima na dobroj organizaciji i izrazio želju da budući susreti budu učestaliji.

Izvor i foto: eparhija-timocka.org

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *