Dragi Zaječarci mnogi od vas razmišljaju da napuste naš rodni grad kako bi se otisnuli u inostranstvo u potrazi za boljim životom. To nekada i nije baš tako lako kao što se u prvi mah čini. Kako bi se uverili u to obavili smo jedan intervju sa našim sugrađaninom M.M. koji već par godina živi i radi Cirihu i koji nam je do detalja opisao probleme koje svakog poštenog čoveka mogu da snađu u inostranstvu.

Da li nam možete opisati vaš početak u inostranstvu?

Usled teške finansijske situacije odlučio sam da svoju sreću potražim u Nemačkoj, gde se nisam dugo zadržao i ubrzo se odlučio da se preselim u Švajcarsku tačnije Cirih gde sam već tri godine sa svojom suprugom.

 

Kako ste zadovoljni vašim kvalitetom života u Švajcarskoj?

Razlika u standardu između Nemačke i Švajcarske je ogromna i mogu reći da sam zadovoljan kvalitetom života u Švajcarskoj ali nema lepšeg mesta za Život od Srbije i kada bi se situacija malo stabilizovala i da mogu da živim pristojno od svog rada sigurno je da bih se vratio bez razmišljanja.

 

Čime se bavite?

Do sada sam promenio par poslova ali su svi vezani za vožnju kamionom.

 

Da li imate nekih problema na poslu?

Moram priznati da do skoro nije bilo nikakvih problema i zaista sam imao sve reči hvale za svoje poslodavce ali naravno ne može sve biti idealno, kao i svuda i ovde ima prevaranata koji iskorišćavaju pošten narod. Konkretno radio sam u firmi gde sam zaista davao svoj maksimum i ostajao čak i  prekovremeno na poslu kako firma ne bi trpila gubitke. To mi je vraćeno tako da mi je poslednji poslodavac D.T. ostao dužan za sve moje sate koje sam ostajao prekovremeno na posao i već duže vremena mi obećava da će mi taj novac uplatiti određivajući datume koje nije nikada ispoštovao. Kako mi se supruga nalazi u drugom stanju meni je taj novac veoma potreban narednom periodu kako moje dete ne bi moralo da ispašta.

 

Da li želite da otkrijete naziv firme kako bi zaštitili ostale ljude da ne dođu u sličnu situaciju?

Strpljenja je ostalo zaista malo jer sam do sada obmanut više puta tako da ću sačekati još malo vremena i nadati se da će ovaj tekst uticati na mog bivšeg poslodavca da mi uplati pošteno zarađen novac. Kada izgubim i ovo malo strpljenja javiću vam se i izaći sa svim papirima i dokazima gde će se narod uveriti u ovu moju priču. Da stvar bude još tužnija, poslodavac se konstantno poziva na ime boga i veoma je aktivan u našoj crkvenoj zajednici u Cirihu ali očigledno da mu je to samo paravan za ovakve stvari. Takođe sa mnom dobićete svedočenja i ostalih kolega koji se nalaze u sličnoj ili istoj situaciji jer ja nisam jedini.

Hvala vam puno na izdvojenom vremenu i nadamo se da ćemo vam ovim tekstom barem malo pomoći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *