Izložbom “Svete žene”, autora Marije Vukosavljević, u sredu, 9. septembra, biće otvoren peti po redu Festival hrišćanske kulture. 

Izložene ikone su rađene u tehnici veza na recikliranim materijalima koji su nekada upravo bili deo odeće žena koje su na određen način odbacile starog čoveka i ogrnule se haljinama vrline i dobrih dela. Odbačeni svileni kostimi, košulje, haljine – sada poprimaju novi oblik i umesto nekadašnje svetovne dobijaju duhovnu ulogu. Tako i žene koje su ih nosile nekada, uživajući u svojoj taštini, sada vode potpuno nove živote, kao hrišćanke, monahinje, igumanije, a neke grade svoj put i dalje u svetu, samo sa novim duhovnim težnjama.

Te haljine napunjene različitim energijama, kroz ikonološku predstavu se i same transformišu i dobijaju nove duhovne sadržaje.

Izložba “Svete žene” biće otvorena u galeriji Narodnog muzeja u sredu u 19 sati, a iz Narodnog muzeja najavljuju i da će episkop timočki Ilarion služiti sa sveštenstvom svetu liturgiju na temeljima ranovizantijske bazilike na arheološkom nalazištu Felix Romuliana, trećeg dana Festivala, u petak 11. septembra, kada se obeležava spomen Usekovanja glave Sv. Jovana Krstitelja.

Izložba je zakazana za 19.00 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *