U Narodnom Pozorištu Timočke krajine “Zoran Radmilović” u Zaječaru sinoć je odigrana premijera predstave “Bliži nebu” uz neophodne mere zaštite od zaraze COVID -19. Publika željna pozorišta odlično je prihvatila ovu kamernu predstavu i glumce dva puta vraćala na poklon nagradivši ih gromkim aplauzom.

U predstavi igraju Zoran Karajić, kao gost, Vujadin Milošević, Miloš Tanasković, Gabrijel Bećarević, Branislav Mijatović, Viktorija Arsić, Ana Bretšnajder i Predrag Grbić. Realizacija scenografije Mirko Stokić, sufler inspicijent Marija Ristić, dizajn zvuka Branko Grbić, svetlo Dragan Marković i Emir Avdić, ton David Nedeljković, šminka Aleksandra Marković, rekvizita Željko Šoršokanović i Bora Bogdanović, izrada kostima Gorica Ilić i Mirjana Stanojević , tehnika Boban Simonović i Nikola Ranđelović, stolarski radovi Miodrag Marković, organizator Miroslav Kamenković.

Radnja drame “Bliži nebu” se odigrava u Neuropsihijatrijskoj klinici u Toponici, kraj Niša. U osnovi sukoba se nalazi sudar dva sveta, novopridošlice,univerzitetskog profesora iz Beograda, doktora Čortarovića i grupe lokalnih pacijenata. Čortarović uspeva da u svakome od svojih sabesednika, pacijenata, podstakne iluziju kako se izgubljeni, oteti ili protraćeni normalni „život“ može vratiti ne spoznajom, već osvetom irazaranjem, čime se njegov lik izdiže do nivoa sjajno okarakterisanog, ledenog provincijskog Mefista, a komad postaje nadasve aktuelan. U pitanju je nagrađivani komad Željka Hubača koji je do sada izvođen u Srbiji, Bugarskoj i Ruskoj Federaciji. Ovoga puta ga je na scenu postavio autor, kome je ovo četvrta režija u srpskim profesionalnim teatrima. Hubač potpisuje i dizajn scene i izbor muzike. Prema njegovim rečima priprema ove predstave trajala je šest meseci jer je bila prekidana tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa. Predstava je na probama vraćana više puta i taman kada je bila spremna za izvođenje nailazio bi novi talas korone, tako da nije mogla biti izvedena.

“Da smo je odložili za 1. oktobar ja mislim da ne bi bila izvedena i da bismo iznova morali da radimo predstavu . S druge strane to je medijski jako odjeknulo jer je to prva pozorišna premijera u Srbiji” ističe Hubač i dodaje_

„Ovo je moj prvi komad i preživeo je vreme. Veoma sam zadovoljan i moram da se zahvalim svim glumcima zaječarskog pozorišta, kao i Zoranu Karajiću koji je u ovo nevreme doputovao iz Šapca“.

Naslovne uloge u predstavi tumače Zoran Karajić i Vujadin Milošević koji ističe da je jako zadovoljan svojom ulogom koja je velika i odgovorna i da je verovatno ovo njegova najbolja uloga u dosadašnjoj karijeri. Bard srpskog glumišta Zoran Karajić napominje da je ovo predstava za stotinak gledalaca na sceni ali da je broj mesta zbog obaveznog rastojanja bio ograničen na 32.

„Meni se posebno sviđa što sam osetio tu publiku i činilo mi se da je zajedno sa nama disala, da je prolazila kroz sve ove peripetije kroz koje smo mi prošli. Zbog toga nismo igrali na jaku emociju, igrali smo na iskrenu emociju koja je doprla do publike i čini mi se da je odlično prihvatila“, ističe Karajić.

Zbog pandemije korona virusa na ulazu u pozorište gledaocima je merena temperatura i obavljena dezinfekcija ruku, a svi su nosili obavezne maske.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *