Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić najavio je juče da će u narednom periodu biti otvorene još četiri laboratorije za testiranje na koronavirus u Srbiji, kako bi se skratilo vreme čekanja rezultata, a jedna od njih će biti  u Zaječaru.

Vesić je kazao da će se ići u pravcu osposobljavanja novih laboratorija i  da je u planu, da testovi mogu da se rade i u laboratorijama u Zaječaru, Užicu, Šapcu i Kruševcu.

Lokalne samouprave na teritoriji istočne Srbije su već donele odluku o nabavci laboratorije Zavodu za javno zdravlje “Timok” kako bi se ubrzao postupak otkrivanja novoobolelih od covida 19 time što bi se skratilo vreme čekanja rezultata. Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić podseća da je Grad Zaječar već raspisao tender.

„Stručni tim je već bio, pogledali su kapacitete našeg Zavoda, mi smo kao što znate raspisali tender za nabavku laboratorije, oni su rekli da će to uraditi država, da ćemo mi u nekom građevinskom delu da pomognemo kao lokalna samouprava, jer objekti nisu baš dobro prilagođeni, i mi ćemo morati ponovo da se sastanemo i donosemo odluku. Nama je bilo lakše da nabavimo laboratoriju, nego  da uređujmo objekat građevinski, jer je zakonski lakše. Videćemo, načićemo rešenje, a ono što je najbitnije je da ima dobre volje i iz lokalne samouprave, i iz Vlade Republike Srbije, za to, da Timočka krajina dobije jednu dobru, savremenu laboratoriju, da ne moramo više da čekamo rezultate po nekoliko dana, već po nekoliko sati“, istako je Ničić i dodao:

„To će nam pomoći da na jesen možemo da razdvajamo ljude na one koji imaju covid, grip, ili drugu neku infekciju“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *