Radovi na krčenju rastinja u glavnoj gradskoj jaruzim u Zaječaru, koja se prostire od naselja „Podliv“ do Crnog Timoka, u dužini od 3.100 metara,  su uveliko u toku. Jaruga je zatečena u lošem stanju, što zbog njene same strukture, što zbog nesavesnih građana koji bacaju smeće, ali će, prema rečima nadležnih, nakon uređenja, ponovo dobiti svoju  funkcionalnost.

„Ova juruga je u lošem stanju jer nije betonirana, već spada u grupu zemljanih jaruga, pa nakon kišne sezone, ona brzo urasta u korov i šiblje. Osim toga, zemljani nanosi sužavaju korito, kao i smeće koji nesavesni građani izbacuju u samu jarugu. Takođe, na pojedinim jarugama, suočavamo se sa problemom da stanari okolnih domaćinstava, šire svoje bašte na samu jarugu, pa tako naprave „čepove“ čime jaruga izgubi svoju funkcionalnost“, istakla je Jasmina Basalić, šef Službe“ Zelenilo“.

Radove je obišao i prvi čovek grada Zaječara Boško Ničić, koji je tom prilikom rekao, da je grad Zaječar nekada imao dobro regulisan sistem jaruga ali da su na to, uticali drugi faktori. Ipak, plan postoji da se u narednom periodu reše mnogi problemi koji su vezani za sam sistem jaruga.

„Zaječar je nekada imao izuzetno dobro regulisan sistem jagura, a na to je verovatno uticala manja količina padavina, kao i bolje rešenje problema atmosferskih voda. Sada imamo primer da su jaruge u lošem stanju, a da su padavine mnogo veće. Nije to samo slučaj sa ovom jarugom, imaamo pet glavnih jaruga u dužini od skoro 10 kilometara, 100-ak metara nedostaje do 10 kilometara jaruga. Ova jaruga je najveća, a osim nje, tu je jaruga u ulici Crvene armije, zatim u naseljima Kotlujevac i Šljivarski put, kao i jaruga na Kraljevici u dužini od skoro 3 kilometra. Sve to jaruge treba očistiti, produbiti i srediti“, istakao je Ničić i dodao:

„Takođe, mora da se uradi i novi sistem jaruga, očigledno je da je to jedini način da rešimo problem atmosferskih i bujičnih voda, jer direktno, sve češće, ugrožavaju naselja. Mi smo uradili i plan, kako bi sistemom jaruga, razvodjili  fekalnu od kišne kanalizacije, i taj plan je dosta skup, pa će trebati dosta novca kako bi se uradio kompletan sistem.  Mi moramo da uradimo novu, još jednu, dodatnu jarugu koja mora da se slije u takozvani Stajkov potok, a koja bi kompletno rešila problem Šljivarskog puta. Tamo imamo deo jaruge, od nekih 1.200 metara, ali moraće da se uradi još dva kilometra jaruge, kako bi taj čitav potez zaštitili. Takođe, jaruga na Kraljevici mora da se ozbiljnije uradi, da se uradi dodatni sistemi, a tu ima puno posla. Uradili smo projekte, počinjemo da radimo po tim projektima, ali ajde prvo da sredimo i očistimo ovo što smo do sada imali. Moram da kažem da nam pomažu i ljudi iz Sektora za vanredne situacije u onim delovima gde naši radnici nemaju ni opremu, ni mehanizaciju, gde mora da se prolazi kroz same cevi, tako da mislim da ćemo ovaj posao ozbiljno da uradimo i da ćemo uspeti da uličnu atmosfersku kanalizaciju svedemo u jaruge, tako da nemamo onoliko sakupljanje vode, kao što smo do sada imali na ulicama“.

Radove na uređenju jaruge izvode radnici Javnog komunalnog preduzeća „Timok održavanje“ u saradnji sa radnicima JKSP „Zaječar“.

Izvor: Timok održavanje

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *