Od čak 112 obrađenih testova za koje su pristigli rezultati, utvrđeno je da je još 27 osoba iz Zaječara pozitivno na novi korona virus. Od 27 zaraženih, 12 osoba je ženskog, a 15 muškog pola.

Starosna struktura kreće se između 29 i 85 godina.

Do danas je u Zaječaru urađeno 3255 testova, a rezultati su završeni za 3190 građana.

Očekuju se rezultati za još 65 poslatih uzoraka, kao i za još 15 danas poslatih. Pozitivan rezultat zabeležen je kod 296 osoba, 128 ženskog i 168 muškog pola.

Procenat zaraženih od broja testiranih iznosi 9,3 posto.

Gradonačelnik Zaječara, Boško Ničić, rekao je da je najgore od svega što je procenat novootkrivenih slučajeva u poslednjih desetak dana između 20 i 40 posto, što govori da se veliki broj građana ne pridržava propisanih mera.

„Napominjemo još jednom da su TRI STVARI NAJBITNIJE kako bi smo širenje virusa zaustavili:

1. MASКE se moraju PRAVILNO NOSITI u svim zatvorenim prostorima kao i pri svakom kontaktu bližem od 2 metra;
2. Mora se DRŽATI fizička distanca od minimum 2 metra, izbegavati rukovanje i grljenje, sa svim osobama sa kojima ne živite u zajedničkom domaćinstvu i
3. Ruke se moraju prati sapunom (minimum 20 sek.) ili dezinfekcionim sredstvima predviđenim u ovoj situaciji (75% alkohol, gelovi i sl.) što češće a posebno nakon dodirivanja bilo koje potencijalno kontaminirane površine“, navodi Ničić.

Štab za vanredne situacije grada Zaječara će narednih dana uz konsultaciju svih stručnih službi razmotriti uvođenje još oštrijih mera na nivou grada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *