Rusija će u avgustu započeti masovnu proizvodnju prve u svetu vakcine protiv korona virusa koju je razvio Institut „Gamalej“, a kako je najavio direktor ruskog Fonda za direktna ulaganja Kiril Dimitrijev, do kraja godine moglo bi biti proizvedeno 200 miliona doza, prenosi Sputnjik.

Ispitivanja prve vakcine u svetu protiv korone na dobrovoljcima na Sečenovskom univerzitetu u Rusiji već su uspešno završena, a cilj ove etape ispitivanja bio je da se potvrdi bezbednost vakcine po zdravlje ljudi i to je uradjeno.

Prema rečima Dmitrijeva, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu, koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još potrebno da se ispita njena bezbednost.

Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv virusa korona, prenosi Sputnjik.

Zverev smatra da uspeh lečenja virusa korona ne treba povezivati sa stvaranjem vakcine i upozorava da sa vakcinom ne treba žuriti kako ne bi bilo propusta, napominjući da se u uobičajenim okolnostima na vakcini radi od četiri do pet godina. Taj proces se, kako kaže, može ubrzati uklanjanjem nekakvih birokratskih prepreka, ali ni tu ne treba brzati, jer je i ta birokratija, koja postoji godinama i decenijama, opravdana.

Mnoge laboratorije i instituti u svetu ušli su u žestoku trku oko stvaranja vakcine koja će pobediti kovid-19, jer je to, za svaku zemlju-proizvađača stvar prestiža, ali i profita.

Samo u Rusiji radi se na oko 47 vakcina, a tri prototipa ruske vakcine protiv virusa korona pokazali su svoju efikasnost. Osim u Rusiji, vakcina protiv kovida-19 se ispituje i u SAD, Kini, Japanu, Singapuru i u nekoliko evropskih zemalja.

Foto: Pixabay

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *