Na osnovu rezultata uzoraka poslatih laboratoriji „Vatreno oko”, a na osnovu izveštaja ZZJZ „Timok” Zaječar, juče je utvrđeno prisustvo virusa COVID-19 kod jednog građanina Zaječara (1983. godište).

COVID-19 pozitivna osoba smeštena je na Infektivno odeljenje ZC „Zaječar”.

Na infektivnom i grudnom odeljenju ZC „Zaječar” smešteno je ukupno 34 osoba od kojih je kod njih 13 potvrđeno prisustvo ovog virusa dok se 20, COVID-19 pozitivnih osoba (asimptomatičnih ili sa lakim simptomima), nalazi u izolaciji na kućnom lečenju i pod stalnim nadzorom lekara.

Pacijenti, iz grada Zaječara, sa teškom kliničkom slikom uglavnom se nalaze na lečenju u KC „Niš”.

Iz Zaječara je poslato još 29 (21 + 8) uzoraka na testiranje u referentne laboratorije „Torlak” i „Vatreno oko”.

Gradonačelnik Zaječara i komandant Štaba za vanredne situacije još jednom je pozvao sve sugrađane da se pridržavaju zaštitnih mera, kako bi sačuvali i sebe i druge.

„Poštovani sugrađani,

Pred nama je veliki pravoslavni praznik Sv. Petra i Pavla – PETROVDAN kada smo, do ove pošasti koja nas je zadesila, masovno odlazili na slave kod prijatelja, priređivali seoske “zavetine”, večernje igranke i proslave.

Bez obzira na naredbu ŠVS-a da je, zbog “rovite” epidemiološke situacije to, ove godine, zabranjeno ja vas molim da se uzdržite, ne zbog zabrane, već zbog života svih nas i očuvanja koliko-toliko normalnog života u našem gradu i zdravstvenog sistema koji je već sada preopterećen.

Nepoštovanje ovog mog apela i molbe (u ime Štaba za vanredne situacije grada Zaječara), nepridržavanje propisanih mera i rizično ponašanje, dovešće nas u situaciju koju niko od nas ne želi – da moramo skraćivati radno vreme lokala i prodavnica , zatvarati pijace, obustavljati javni prevoz… uvoditi vanrednu situaciju!

To nam, svesnima i savesnima, uopšte ne treba i zato vas najljudskije molim da ne organizujete nikakve masovne proslave i da, na eventualnim slavama u kućnoj varijanti, ispoštujete sve mere distance, zaštite i po mogućnosti koristite (što više) otvoren prostor (dvorišta, bašte i sl.) i mere, što češće, dezinfekcije ruku.

Samo od nas, svih nas, i našeg ponašanja zavisi kako ćemo živeti i da li ćemo se izboriti sa virusom”, poručuje Boško Ničić.

FOTO: zajecar.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *