Javni poziv u okviru specijalizovanog programa za dodelu bespovratnih sredstava u oblasti turizma, vrednosti od milion evra, čiji je cilj prevazilaženje ekonomskih posledica pandemije COVID-19, od danas je otvoren.  Za dodelu bespovratnih sredstava mogu konkurisati kandidati iz Zaječara, Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje i Velikog Gradišta, i to do 21. jula. 

Reč je o projektu „EUzaTebe – EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Program finansira EU, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi Deutsće Gesellsćaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Cilj programa je ublažavanje posledica nastalih zbog pandemije i poboljšanje turističkih usluga, a korisnici ove pomoći mogu biti mikro i mali preduzetnici iz oblasti turizma, uključujući i nosioce kategorizovanog smetaja i registrovana gazdinstva.

Ukupan budžet programa je milion evra, a vrednost pojedinačnog projekta može biti maksimalno 1, 2 miliona dinara, a minimalno 240.000 dinara. Sopstveni doprinos je 10 odsto od ukupno traženih sredstava.
Vrste aktivnosti koje se mogu finansirati su: modernizacija smeštajnih i ugostiteljskih objekata, objekata za degustaciju, info punktova, suvenirnica i drugih turističkih sadržaja. To obuhvata, između ostalog, troškove za aktivnosti, poput renoviranja, adaptacija, proširenje, unapređenje kvaliteta objekata, uključujući nabavku neophodne opreme. Takođe, obuhvata i infrastrukturu malog obima i opremu za postojeće ili novoosmišljene aktivnosti u ponudi podnosioca zahteva, kao što su biciklizam, vožnja kajakom, nabavka šatora, sportske opreme.

Takođe, mogu se finansirati i unapređenje bezbednosnih i higijenskih standarda objekata i usluga koje se nude turistima, uvođenje novih turističkih proizvoda i usluga, uvođenje novih prodajnih kanala, promotivne aktivnosti.

Podnosioci zahteva koji ispunjavaju uslove za ovaj poziv mogu biti privatni subjekti koji posluju u turističkom sektoru, fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, registrovana poljoprivredna gazdinstva, preduzetnici / mikro i mala preduzeća (do 50 zaposlenih). Takođe, oni moraju biti registrovani kod relevantnih nadležnih organa kao pružaoci turističkih usluga najmanje šest meseci pre podnošenja zahteva za dodelu sredstava, da budu registrovani ili pružati direktne usluge turistima u području definisanom ovim pozivom, – u slučaju ulaganja u modernizaciju objekata, imati vlasništvo nad nepokretnoću ili potpisan ugovor o najmu za datu nepokretnost za period od najmanje pet godina.

Foto: zajecar.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *